67110112 2412555718991687 5820578067956891648 nAleksej in Ivana zapisana v zgodovino Mednarodnih iger otrok. Aleksej z zlato medaljo v teku na 1500m, Ivana pa s srebrno v skoku v daljino.

Prestolnica Ruske republike Baškortostan – Ufa je bila od 9. do 14. julija gostiteljica Mednarodnih iger otrok (International children's games - ICG), ki so letos potekale že 53. zapovrstjo. Na športnem dogodku je sodelovalo 84 mest, 29 držav in 1192 športnikov v starosti od 12 do 15 let. V program tekmovanj je bilo vključenih 9 športov, med individualnimi atletika, plavanje, judo, sabljanje, plezanje, rokoborba, med ekipnimi pa odbojka na mivki, nogomet in košarka 3x3.

Mestna občina Slovenj Gradec je na igrah nastopila z ekipo judoistov, atletov in odbojkaric. Selekcija športov in športnikov za sestavo ekipe je bila težka, saj je poleg določil glede starosti in nabora panog, omejeno tudi število udeležencev iz posameznega mesta, prav tako so omejitve postavljene glede tekmovalcev v določeni športni panogi.

V ekipo atletov so se uvrstili: Laura Vušnik, Gaja Korošec, Lana Potočnik, Janine Lužnik, Nuša Lužnik, Ivana Simonović, Melina Kelaidis, Aleksej Klemenčič, Aljaž Prednik, Grega Nabernik, Urban Prošt in Jošt Pušnik.

Protokol iger je podrobno določen. Prvi dan je namenjen zbiranju tekmovalcev iz vseh koncev sveta in namestitvi. Slovenjgraška ekipa je v Ufo priletela iz Budimpešte preko Moskve. Na srečo z leti ni bilo težav. Večina slovenskih ekip je namreč imela dolge zamude letov, kar nekaj športnikov je ostalo brez prtljage. Tudi naši, a so jo dobili že jutro po prihodu, tako so lahko treninge začeli ustrezno opremljeni.
Drugi dan ICG je namenjen treningom, spoznavanju terena, urnikov, klime. Zvečer pa se športniki zberejo na otvoritveni slovesnosti, kjer se dvigne zastava in prižge olimpijski ogenj, ki gori ves čas iger. Na prireditvi so nastopajoči predstavili tradicionalne ruske plese, inštrumente in glasbo. Vse goste in prisotne je nagovoril predsednik Republike Baškortostan - Radii Khabirovki, ki je prebral tudi pozdrav in nagovor predsednika Rusije Vladimirja Putina. Svoje spodbudne besede je udeležencem iger namenil tudi ustanovitelj Metod Klemenc, ki se je kljub visoki starosti prireditve udeležil tudi letos. Ker so Rusi še kako ponosni na svojo astronavtiko, je udeležencem svoj pozdrav namenil tudi astronavt z vesoljske postaje.
Najbolj napeti so tretji, četrti in peti dan ICG, saj so na urniku tekmovanja. Naši atleti in atletinje, pa tudi judoisti in odbojkarice, so v Ufi prikazali izjemne nastope in se ponovno zapisali v zgodovino ICG.
Atleti in atletinje so uspešno tekmovali že prvi tekmovalni dan, 11.7.2019. Klemenčič Aleksej se je z zmago v kvalifikacijski skupini uvrstil v finale teka na 1500 m. Na 1500m je teklo kar 35 fantov. Uspešno sta se preko kvalifikacij v finale daljine uvrstila tudi Aljaž Prednik s preskočenimi 601cm in Jošt Pušnik s 595 cm. Uspelo je tudi Ivani Simonović s preskočenimi 541cm. Urban Prošt se je uvrstil v polfinale teka na 400m, Grega Nabernik pa v polfinale teka na 100m.
Prvi dan so nastopile tudi Melina Kelaidis v teku na 400m, Laura Vušnik v skoku v daljino ter Gaja Korošec in Lana Potočnik v kvalifikacijah teka na 100m, ki pa jim žal prehod na nadaljnje stopnje tekmovanja ni uspel.
Uspešen je bil tudi začetek drugega tekmovalnega dne, 12.7.2019. Nuša Lužnik se je z metom 11.25m preko kvalifikacij zanesljivo uvrstila v finale suvanja krogle. Met preko kvalifikacijske norme ji je uspel že v prvem poskusu. Janine Lužnik žal tokrat ni uspelo suniti krogle preko 10.00m in se v nadaljnje tekmovanje ni uvrstila.
V polfinalu teka na 100m je nastopil Grega Nabernik, ki mu v močni konkurenci šprinterjev ni uspel preboj v finale.
V popoldanskem delu je bila vsa pozornost najprej usmerjena k Alekseju Klemenčiču, saj je bila konkurenca v teku na 1500m res močna. Aleksej je v izjemnem finišu v cilj teka na 1500m pritekel prvi s časom 4.15,67.
Sledil je finale skoka v daljino. Tudi v tej disciplini so bile konkurentke precej enakovredne in je bilo težko predvideti, kakšen bo razpored rezultatov na koncu. Tudi Ivani Simonović je uspelo. S preskočenimi 527cm je osvojila srebrno medaljo.
V finalih sta drugi tekmovalni dan nastopila tudi Jošt Pušnik in Aljaž Prednik. Aljaž se je s preskočenimi 599cm v daljino uvrstil na 6.mesto. Jošt Pušnik pa je bil s skokom 567cm deseti. V polfinalu je nastopil tudi Urban, ki je v teku na 400m s časom 55.20 kar za sekundo izboljšal čas kvalifikacij.
Tretji tekmovalni dan so s svojimi nastopi zaključili tudi Nuša Lužnik v suvanju krogle z metom dolgim 11,33m ter fantje in dekleta v štafeti 4x100. Grega Nabernik, Aleksej Klemenčič, Jošt Pušnik in Aljaž so štafeto odtekli v času 46.55 in se uvrstili v finale, kjer so bili še hitrejši, in se s časom 46.26 uvrstili na 8.mesto. V štafeti deklet so tekle Gaja Korošec, Ivana Simonović, Laura Vušnik in Melina Kelaidis, ki pa so bila žal diskvalificirana.
Organizator iger je poskrbel za pestro dogajanje tudi v netekmovalnem delu. Mladi so se lahko družili in se nekoliko sprostili na plesni zabavi, ki pa ni bila dobro obiskana, saj je bila večina športnikov še vpeta v tekmovanja. Organiziran je bil tudi zanimiv izlet po Ufi s spoznavanjem znamenitosti, kulture in zgodovine mesta ter republike Baškortostan.
Zadnji večer je potekala zaključna prireditev z nastopom tradicionalnih in modernih Ruskih glasbenikov ter ognjemetom. Olimpijski ogenj se je ugasnil za leto dni, športniki iz Ufe pa so zastavo predali vrstnikom iz madžarskega Kecskemeta, kjer bodo igre prihodnje leto.
Ob povratku nazaj proti domovini pa je imela slovenjgraška ekipa čas za kratek nočni ogled Moskve.

 

mala sola atlet slovenj gradec

atletika brez meja

atletska sola slovenj gradec

tekmovalna atletika 2

rekreativna atletika2