Mednarodne igre otrok so v svetovnem merilu največje  športno tekmovanje za mlade v starosti od 12 do 15 mest. Vsako leto se iger udeleži okrog 1500 športnikov in spremljevalcev. 

atletika 0126

Prve Mednarodne igre otrok so se začele v Sloveniji,  v Celju leta 1968 na pobudo športnega pedagoga Metoda Klemenca, ki ga je vodila zamisel o povezovanju različnih narodov in kultur preko športa. Na prvih igrah je sodelovalo 9 mest: Beograd (Srbija), Brno (Češka), Celje, Graz (Avstija), Kranj, Lusanne (Švica), Trbovlje, Udine (Italija) in Zagreb (Hrvaška). Slovenj Gradec je bil organizator iger leta 1994.

V Gibanje Mednarodnih iger šolskih otrok je danes vključenih 370 mest iz 85-ih držav in 5-ih celin.Članice gibanja so le mesta, ki so v preteklosti že bila organizator teh iger, ali se potegujejo za organizacijo le-teh v prihodnosti. 

Mestna občina Slovenj Gradec spodbuja sodelovanje slovenjgraških športnikov na Mednarodnih igrah šolarjev že vrsto let. Poleg izjemnih športnih in tekmovalnih izkušenj predstavljajo za mlade športnike priložnost za spoznavanje drugih kultur, tujih držav in mest. Organizatorji vedno poskrbijo za kulturni in sprostitveni program, ki je tudi izven tekmovališč, priložnost za druženje z vrstniki iz različnih koncev sveta, ustvarjanje prijateljskih vezi in krepitev medsebojnega sprejemanja in strpnosti.

Slovenj Gradec je bil organizator tega mednarodnega tekmovanja leta 1994, ko je na Mednarodnih igrah šolarjev sodelovalo 9 mest iz 5-ih držav. Udeleženci so tekmovali v atletiki, odbojki in rokometu. Ker je iz leta v leto udeležba športnikov večja, predstavljajo Mednarodne igre šolarjev zajeten finančni in organizacijski zalogaj.  Organizacije se zato lotevajo le večja mesta po različnih kontinentih sveta, ki lahko zagotovijo ustrezne tekmovalne pogoje, namestitev za tekmovalce in spremljevalce ter spremljevalni ob-tekmovalni program. Prav slednji je za organizatorje poseben izziv, s katerim želijo obiskovalcem iz vseh koncev sveta predstaviti svoje posebnosti in običaje ter pokazati svojo gostoljubnost.

Predstavniki Atletskega kluba Slovenj Gradec so se ICG udeležili že sedem-krat, in sicer leta 2008 v San Franciscu, leta 2009 v Atenah, leta 2011 v Lanarkshiru na Škotskem, leta 2013 v Windsorju v Kanadi, leta 2014 v avstralskem mestu Lake Macquarie, 2015 na Nizozemskem v mestu Alkmaar in leta 2016 v New Taipeju na Taiwanu.

 

 

 

mala sola atlet slovenj gradec

atletika brez meja

atletska sola slovenj gradec

tekmovalna atletika 2

rekreativna atletika2