42983426 1930173683686802 4114220920267079680 oPrireditev je otvoril Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – združenja športnih zvez. Udeležence je nagovoril in spodbudil k teku tudi poslanec v državnem zboru Jože Lenart.


Še en Tek miru je za nami. Letošnji je izjemoma potekal v septembru, saj se je organizator želel izogniti ostalim dogodkom v mestu. Žal je prireditev sovpadala z večjimi tekaškimi prireditvami drugod po Sloveniji - Konjiškim maratonom v Slovenskih Konjicah in Prvenstvom Slovenije v atletiki za starostni kategoriji U12 in U14. Udeležba otrok je bila manjša tudi zaradi športne prireditve Veter v laseh, ki je bila zaradi dežja prestavljena iz 22.9.2018 in je tako potekala le dan pred Tekom miru.
Kljub temu je bilo nedeljsko dogajanje v mestu živahno. Teku dobre volje se je pridružilo lepo število obiskovalcev. Med zastavonoše sta se letos zapisala predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec in poslanec v DZ Jože Lenart. Vsak s svojo zastavo sta otvoritveni krog odtekla tudi Tilen Klugler direktor Javnega zavoda Spotur in Lidija Konečnik Mravljak občinska svetnica.
Na startu uličnih tekov se je zbralo nekaj več kot 100 otrok, ki so premagovali različne razdalje. Najmlajši so tekli v spremstvu staršev. Na 5 in 10km je štartalo 91 tekačev, kar veliko je bilo Slovenjgradčanov in tekačev iz bližnje okolice. Zadnja leta se vse več udeležencev prijavlja na pet-kilometrsko razdaljo, ki jo je seveda lažje preteči in zahteva manj priprave. Že kar nekaj let je v programu Teka miru tudi test hoje, ki poteka v sodelovanju z Centrom za krepitev zdravja Koroške.
Tudi letošnja prireditev je potekala v dobrem vzdušju. 10 km proga, ki gre kar 4 krat skozi mesto tekače nagradi s spodbudami gledalcev in navijačev. Najboljše v svojih kategorijah so čakala tudi lepa darila, najhitrejše tri v moški in ženski kategoriji pa tudi denarne nagrade. Večina jih je letos ostala kar na Koroškem.
Med ženskami je 10 km progo najhitreje pretekla Neža Brezovnik iz Kotelj, ki je bila tudi najmlajša udeleženka teka na tej razdalji. Druga je skozi cilj pritekla Katja Poberžnik iz Šentjanža, tretja pa Marija Rojič z Ptuja. Pri moških je bil najhitrejši Šturm Matej iz Slovenske Bistrice, sledil je Tadej Grilc z Raven na Koroškem, za njim pa Slovenjgradčan Janez Klančnik. V teku na 5km sta bila najhitrejša domačinka Darja Skaza in Tadej Žavcer.
V uličnih tekih so zlate medalje osvojili: Nil Čevnik, Isa Boršič, Vid Vito Repanšek, Anika Senica, Jaka Gošnjak, Lara Gros, David Slemenšek, Ana Vita Verneker, Žiga Verneker, Zala Brezovnik, Aleksej Klemenčič, Zala Sekavčnik.
Na drugo mesto so se uvrstili: Oskar Erjavec, Ajda Jerušnik, Aleksander Založnik, Alicija Mlakar, Jernej Jamnik, Baja Boršič, Urban Slemenšek, Neli Kogelnik, Tjaž Velcl, Gaja Korošec, Urban Prošt, Lana Sekaučnik.
Tretji so skozi cilj pritekli: Gaber Sovinc, Živa Kogelnik, Matic Kobolt, Pia Štruc, Ožbej Sovinc, Uma Grešovnik, Žiga Jurač, Klara Blatnik, Gašper Miheu, Lana Potočnik, Melina Kaleidis

 

mala sola atlet slovenj gradec

atletika brez meja

atletska sola slovenj gradec

tekmovalna atletika 2

rekreativna atletika2